Bátrak, karcsúak, magasak, kedvesek, hosszú hajúak és szép arcúak: így ismertük meg a hercegnőket a Disney mesékből. A valóság azonban egész másként fest. Megmutatjuk, hogy hogyan néznének ki a valóságban a hercegnők, akik a kislányok álmai..
Él minden kislány fejében egy kép a kedvenc Disney hercegnőjéről, és ez a legtöbbször nem pont olyan, mint amit a valóság mutatna. Történelmi kutatásokból kiderült, hogy Walt Disney a híres mesék megálmodója jócskán felcicomázta a hercegnőket a mesékben, és az eredeti történeteken is jócskán csavart…
Most utána jártunk annak, hogy mely Disney hercegnőket mintázták valódi személyekről, ugyanakkor arra figyelmeztetünk, hogy ezek a történetetek nem végződtek boldogan.
 

 
Az egyiptomi Hamupipőke

A Hamupipőke szó hallatára legtöbbünknek az 1950-ben készített Disney-mese jut eszébe, amelyben a tündér keresztanya, a gyönyörű kék báli ruha, az üvegcipellő és az éneklő egerek szerepelnek. Az animációs rajzfilm azonban eléggé felvizezte a történetet, amely jóval durvább és erőszakosabb volt az ősibb változatokban.
Hamupipőke története természetesen jóval régebbi, mint a Disney-adaptáció. A kutatók szerint a történet eredetét több mint kétezer évvel ezelőtt kell keresnünk. Mégpedig a Hellász területén, ahol Kr. e. 6-7. században alakulhatott ki a mese alapja. Lejegyzésére azonban csupán Kr. e. 1. században került sor. Sztrabón hősnőjét – aki egyébként egy kurtizán volt – Rhodopisznak hívták, a cipőjét pedig nem elhagyja, hanem egy sas veszi el. A ragadozómadár átrepül vele az egész Földközi-tengeren és ledobja az egyiptomi király ölébe. Az uralkodó természetesen nem nyugszik, amíg meg nem találja a lábbeli eredeti tulajdonosát, akit feleségül vesz, és királynévá emel.
Pocahontas, a rabszolga? 

Pocahontas (születési nevén: Matoaka) 1595-ben valóban élt, és Powhatan törzsfőnök lánya volt. 1607-ben John Smith katona és felfedező tényleg ellátogat hozzájuk, ám a Powhatan törzsfőnök elfogta a férfit, és ki akarta végezni, Pocahontas azonban nem hagyta, és a golyó elé ugrott, amikor apja le akarta lőni John Smitht. Erre nincs bizonyíték, hogy megtörtént, de az biztos, hogy nem szerelemből tette, amit tett. Az viszont biztos, hogy Pocahontast elrabolták a gyarmatosítók, és a rabság alatt hozzáment John Rolfe dohánytermesztőhöz, de sajnos nagyon korán (21 éves korában) elhunyt.
Csipkerózsikát nem egy csók ébresztette fel

Míg a Disney mesében a százéves álomból, amit a mérgezett rokka tűje okoz, Csipkerózsikát felébreszti a herceg csókja. Az eredeti történetet Giambattista Basile írta meg, amiben a királyfi megerőszakolja az alvó Csipkerózsikát, aki teherbe esik. A lány kómaszerű állapotban, de megszüli ikreit a hercegnőtől, az egyik gyerek azonban bekapja anyja ujját, és kiszívja a tüskét, mire Csipkerózsika felébred. A gonosz királyné megtudja ezt, és élve akarja elégetni a lányt, de a herceg nem hagyja, hiszen Csipkerózsika a szerelme, és gyerekei anyja. Mondtuk, hogy morbid lesz!
Hófehérke története is egészen más..

A mesében a törpék üldözik el a gonosz boszorkány álruhájában bújt királynét, aki egy hegytetőre menekül. Itt egy villámcsapás sújta, majd eltűnik (lezuhan?) és többé nem látjuk. Hófehérkét a herceg csókja felkelti, és hiába a mérgezett alma a lány újra él, és boldogan házasodnak össze szerelmével. A mese eredeti változatában a gonosz királyné nem tudja, hogy Hófehérkét felkelti a herceg csókja, így amikor elmegy új királynő esküvőjére, akkor szembesül vele, hogy a menyasszony maga Hófehérke. A gonosz mostoha szíve megtelik keserűséggel, és büntetésül a gonoszságáért egy pár felforrósított vascipellőt kell a lábára húznia, s abban addig táncolnia, míg holtan össze nem esik.
Ariel története sem ér mesés véget.. 

Ariel, A kis hableány alapja mese főszereplője a valóságban Hans Christian Andersen meséjének főhőse. Akárcsak a Disney változatban, úgy a valóságban Ariel megmenti a herceget a vízbe fulladástól, majd beleszeret, és emberré válik. De ennek a mesében ára van. A herceg feleségül vesz egy másik lány, akiről azt hiszi, hogy megmentette, erre A kis hableány a tengerbe veti magát, és megfullad.
Belle élt, és valóban megházasodott 

A Disney mesében a Szörnyzeteg beleszeret Belle-be, a Szépségbe, így a gonosz boszorkány átka megtörik, és a szörny újra sármos férfivá változik. Úgy hírlik, hogy a valódi “Szépség és a Szörnyeteg” létezett középkori Franciaországban. A szépség és a szörnyeteg történetét Madame Gabrielle-Suzanne de Villeneuve írta és 1740-ben jelent meg. Az ihletet egy valóságos házaspár adni nekik. Pedro Gonsalvus egy ritka genetikai betegségben szenvedett, aminek következtében az egész testét dús szőr borította. Felesége Catherine nem látta a férfit az esküvő előtt, ám a házasságkötés után hét gyerekük született, és a boldog házasságban éltek.